zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко здрави са костите ни



Колко здрави са костите ни

Добре е да се грижим за костите си още преди да навършим 30, за да са здрави и на старини.

3 април 2012, здраве.bg

Костите играят изключително важна роля, като поддържат цялото ни тяло. Въпреки това хората рядко мислят за тях. Много по-често се говори за мускулите или за мазнините в тялото. Осъзнаваме колко са ценни костите едва когато остареем или когато счупим някоя от тях. А способността на счупената кост да се възстанови напълно е нагледен пример за уникалните оздравителни качества, които притежава нашия организъм.

Стареенето нормално води до отслабване на костите

Костите изглеждат много солидни. Често приемаме, че след като веднъж сме пораснали, те не се променят повече. Това обаче изобщо не е вярно. Всъщност, подобно на много други тъкани в тяло, костите постоянно се подменят. Този процес се нарича костно ремоделиране и се постига с помощта на два типа клетки – остеобласти (клетки, които формират костта) и остеокласти (клетки, които разграждат костта). На практика остеобластите осъществяват зарастването на фрактурите, тъй като те стимулират образуването на костно вещество. С напредване на възрастта активността на остеокластите се увеличава, докато тази на остеобластите намалява.

Здравите кости се формират до 30-годишна възраст

Но още преди това трябва да вземем мерки – за по-късна възраст. С годините активността на остеокластите започва да предоминира над остеобластната. По тази причина е важно да сме направили костите си достатъчно силни преди 30. Всяко натоварване, което повишава мускулната сила, ще повиши и здравината на костите рез отлагане на повече минерални вещества в костта.

Жените са по-предразположени към увеличение на активността на остеокластните си клетки. Този процес се нарича остеопороза. Настъпването на менопаузата се дължи на намаление на нивата на женския полов хормон естроген, който може би играе ролята на протектиращ костите фактор. Остеокластите са с увеличена активност при жени с нередовна менструация поради създадения хормонален дисбаланс.

Вредният начин на живот се отразява и на костите

Разбира се, ако живеем...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.