zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко здрави са костите ни



Колко здрави са костите ни

Добре е да се грижим за костите си още преди да навършим 30, за да са здрави и на старини.

3 април 2012, здраве.bg

... здравословно и костите ни ще са здрави. Някои вредни навици са особено пагубни по отношение на костната структура. Например хроничният алкохолизъм ускорява разграждането на костните структури и води до намаляване на костната плътност. Също така натрупването на мазнини в коремната област е вредно за костите. Мастните натрупвания отключват възпалителни реакции и така водят до увреждане на костите.

Излезте на слънце за здрави кости

За да се изградят здрави кости, имаме нужда от достатъчно количество калций. Можем естествено да си го набавим от храните. Прясното, киселото мляко и сирената съдържат много калций. Във все повече части на света броят на хората, страдащи от недостиг на витамин D, расте. Изменените хранителни навици са само част от проблема.

Важно е също така да стоим на слънце достатъчно време – това стимулира синтеза на витамин D. Формирането на костите е много по-ефективно в присъствието на достатъчно витамин D. Дори плодовете и зеленчуците, които не са богати на калций, могат индиректно да подпомогнат изграждането на здрави кости.

Рисковано е да приемаме хранителни добавки с калций след определена възраст. Те могат да доведат до формирането на камъни в бъбреците. Освен това високите нива на калций повишават риска от сърдечни заболявания.

Витамин К също е важен за костите. Него можем да си набавим например от спанака.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.