zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разпознаем рано проблемите с бъбреците



Как да разпознаем рано проблемите с бъбреците

Ранното откриване на симптомите на бъбречна недостатъчност ще ни спаси от много усложнения.

29 март 2012, здраве.bg

Бъбречната недостатъчност е състоянието, при което бъбреците не могат ефективно да премахват токсините и отпадъчните продукти от кръвта. Ранните симптоми на бъбречната недостатъчност обикновено са много леки и едва доловими, затова е лесно да бъдат пропуснати. Но без подходящото лечение състоянието може да прогресира и да достигне тежки форми като пълна загуба на бъбречните функции.

Бъбречната недостатъчност може да се появи внезапно или да прогресира бавно. Появата на симптомите обикновено сочи, че състоянието е прогресирало и органът вече е значително увреден, което се отразява върху други заболявания като сърдечносъдовите проблеми. Важно е да идентифицираме симптомите на бъбречната недостатъчност навреме и да потърсим лечение, за да се предпазим от по-сериозните потенциални увреди на бъбреците и другите жизненоважни органи.

Симптоми на бъбречната недостатъчност

Промяна в навиците за уриниране

Промяната в навиците за уриниране, в цвета и вида на урината или в честотата на ходене до тоалетната са сред най-честите проявления на бъбречната недостатъчност. Това се получава в следствие на увредените бъбречни функции, които не могат да поддържат нормален баланс на водата и електролитите в тялото, нито да го прочистват от отпадните продукти.

Можем да забележим понижен или повишен обем на урината, необикновено бледо или тъмно оцветяване или дори напрежение и трудност при уриниране. Възможно е също така урината да ни се струва пенеста поради присъствието на протеини в нея, а също и да съдържа кръв. Уринирането през нощта и честата необходимост от уриниране също са симптоми на проблем с бъбреците.

Гадене, повръщане и/или диария

Бъбречната недостатъчност обикновено води до повишаването на уреята в кръвта, което допринася за усещането за гадене и повръщане, може да доведе дори до диария и дехидратация.

Загуба на апетит и отслабване

Натрупването на токсините и отпадъчните продукти в тялото може да доведе до загуба на...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.