zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разбитото сърце наистина боли



Разбитото сърце наистина боли

Физическата болка и душевната болка от отхвърлянето се раждат в един и същ център на мозъка ни.

28 март 2012, здраве.bg

... на преживяване на физическа и социална болка в мозъка, но все пак е трудно да си представим, че разбитото сърце може да се лекува с таблетки. Ибупрофен се приема за физическа болка, никой не го предписва при социалната.

Айзенбергер и колегите й все пак не препоръчват да приемаме обезболяващи, за да притъпим наранените си чувства. Освен това, преживяването на болката от отхвърлянето може да има и положителна страна. Вероятно тази болка си има функция – да поддържа желанието ни за свързаност с останалите хора. Ако постоянно притъпяваме чувството за социално отхвърляне, дали бихме започнали да вършим неща, които карат обществото да ни отхвърля, и така да се дистанцираме? Наистина, има случаи, в които социалната болка е твърде тежка и последващите изследвания ще проучат възможността тя да бъде лекувана понякога.

Повечето хора като че ли сме склонни да поставяме физическата болка на по-високо стъпало от социалната. В това отношение настоящото изследване ратифицира стойността на емоционалните ни преживявания, свързани със социалното отхвърляне. Можем да наблюдаваме и разберем как физическата болка наистина „боли” и може да ни изнемощи, но не винаги можем да прозрем колко е вярно това и когато сърцето ни е разбито.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.