zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разбитото сърце наистина боли



Разбитото сърце наистина боли

Физическата болка и душевната болка от отхвърлянето се раждат в един и същ център на мозъка ни.

28 март 2012, здраве.bg

„Разбито сърце” не е просто метафора – душевната и физическата болка всъщност имат много общо помежду си, твърди Наоми Айзенбергер, автор на ново изследване, чиито резултати са публикувани в изданието Current Directions in Psychological Science. В изследването тя проучва данните за припокриването на физическата и т.нар. социална болка.

Отхвърлянето е много силно преживяване за хората. Ако накараме някого да си спомни за най-ранните си негативни преживявания, те най-вероятно ще бъдат свързани с някакъв вид отхвърляне – като например да те изберат последен в отбора по волейбол в гимназията или да не искат да те включат в някоя определена социална група.

Хората говорят за наранените си чувства и разбитото си сърце, но Айзенберг и колегите й са открили, че картините на мозъчната активност при хора, претърпели социално отхвърляне, и такива, претърпели физическа болка, всъщност са доста сходни.

Физическата и социалната болка се обработват в един и същ отдел на мозъка. Физическата болка има два аспекта: сензорното възприятие на болката и емоционалния компонент, в който мозъкът решава колко негативна или стресираща е болката.

Второто е свързано пряко и със социалната болка, макар че някои изследователи твърдят, че тежкото социално отхвърляне, може да се преработи и в частта от мозъка, която се справя във сензорния компонент на болката.

Хората, които са по-чувствителни към физическа болка, са по-чувствителни и към социалната – те се чувстват по-отхвърлени, когато попаднат в ситуация, при която околните не ги приемат.

Лекарствата – подходящи и срещу душевната болка

Едно от проучванията, на които екипът обърнал внимание, отбелязвало, че хората, които приемали ибупрофен в продължение на три седмици, се оплаквали по-малко, че чувствата им са наранени, в сравнение с друга група от хора, които приемали плацебо. Дори Айзенбергер била изненадана от тези резултати.

До някаква степен това логично може да се обясни с припокриването на центрове...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.