zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременност и рибено масло: ползи за майката и бебетоБременност и рибено масло: ползи за майката и бебето

Приемът на омега-3 мастни киселини е важен и за бременната, и за плода.

6 март 2012, здраве.bg

Ползата от приема на омега-3 ненаситени мастни киселини се разбира от все повече хора. Обикновено намиращи се в рибеното масло, този тип мазнини облагодетелстват по много различни начини здравето ни. От тийнейджърите до най-възрастните хора, всеки може да се възползва от омега-3 мастните киселини, включително бременните жени и новородените бебета.

Скорошно изследване установи, че по време на бременността и майките, и неродените им още бебета се нуждаят от рибено масло също толкова, колкото и останалите хора.

Добри новини за майката, още по-добри за бебето

Препоръчително е бременните да консумират достатъчно омега-3 мастни киселини, за да осигурят доброто развитие на нервната система на плода. Дори и след раждането жените е добре да продължават да приемат рибено масло, защото чрез предаването му в кърмата могат да подобрят ранното развитие на мозъка на новороденото, на зрителната му система, както и на двигателните функции. Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които са от типа полиненаситени.

Човешкият мозък ползва много полиненаситените мастни киселини, като чрез тях се контролират възпаленията и се осигурява интегритет на мрежата от неврони. Важно е майките да осигуряват на развиващия се мозък на бебето достатъчно от тези мазнини.

Освен ползите за детето, жените, които консумират рибено масло през бременността си, се предпазват и от преждевременно раждане, намаляват риска от прееклампсия, както и от следродилна депресия.

Друго откритие при изследването на ефектите от рибеното масло по време на бременността сочи, че рискът от развитие на екзема на новороденото значително намалява. В едно изследване, проведено със 700 бременни, бебетата на тези от тях, които приемали хранителни добавки с рибено масло, три пъти по-рядко развивали екзема. Когато докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкосапентапеларгонова киселина (EPA) от рибеното масло проникнат в клетката, те потискат възпаленията, които могат да доведат до различни алергии и кожни...

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    превенция    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.