zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бананите: интересни факти



Бананите: интересни факти

Какво може би не знаем за тези любими на повечето деца плодове.

6 март 2012, здраве.bg

Бананите са настина полезни за здравето и са любима храна на малки и големи от всички части на света. Има повече песни, шеги и интересни факти, разказвани за бананите, отколкото за всяко друго растение на света. Може би най-известните са „подхлъзнах се на бананова кора” и „бананова република”.

Ползи за здравето от бананите

• Нормализират кръвното налягане и функционирането на сърцето: Една купичка нарязани банани съдържа настина огромно количество калий - цели 800 мг. Много хора имат дисбаланс в натрия и калия в организма си, което води до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет. Калият е важен и за предаването на нервните импулси и контракциите на мускулите.

• Подобрено отделяне: Бананите съдържат значително количество пектин, който е разтворима фибра.

• Нисък гликемичен индекс: Въпреки че бананите съдържат много захар, те се храносмилат сравнително бавно и имат гликемичен индекс от 30 до 60 в зависимост колко са зрели. Това значи, че ни осигуряват енергия без да причиняват йо-йо ефект на кръвната захар.

• Подобряват абсорбцията на калций: Бананите са богати на фруктоолигозахариди, пробиотици, които стимулират растежа на полезните бактерии. Тези бактерии подобряват храносмилането и абсорбирането на калция и други минерали в тялото, а също така понижават риска от рак на дебелото черво.

• Киселини в стомаха: Бананите са естествено противокиселинно средство. Изяждането дори само на един банан облекчава киселините в стомаха.

Интересни факти за бананите

- Бананът е най-голямата билка на света. Банановото дърво всъщност не е дърво, а тревисто растение, растящо на височина до 12 метра.

- Всички банани са леко радиоактивни. Заедно с високото си съдържание на калий, те съдържат и малки количества от изотопа калий-40, който се намира във всички естествени източници на калий.

- Жълтите банани, които...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.