zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите преди и по време на бременност предпазват плода



Антиоксидантите преди и по време на бременност предпазват плода

Антиоксидантите предпазват бременната, както и детето й от вредите от нездравословната диета.

5 март 2012, здраве.bg

Антиоксидантите играят ключова роля в предпазването от заболявания и могат да повлияят върху това дали новороденото дете ще развие глюкозна нетолерантност или затлъстяване на по-късен етап от живота си. Според новото изследване, проведено в Детската болница във Филаделфия, жените, които приемат високи количества антиоксиданти преди и по време на бременността си, могат да предпазят бебетата си от диабет и затлъстяване.

Забелязвайки, че диетата с преобладаващи лоши - наситени и транс мазнини и въглехидрати причинява вреден оксидативен стрес, който води до диабет и затлъстяване, изследователите решили да проверят какъв ефект имат антиоксидантите за смекчаването на тези ефекти. Екипът използвал четири групи лабораторни животни и ги хранел съответно с богата на мазнини, богата на холестерол диета или със здравословна и по-балансирана. Хранителният режим на две от групите не включвал допълнителни антиоксиданти за разлика от режима на другите две.

Резултатите от изследването показват, че групата, хранеща се с нездравословната „западна” диета и без добавени антиоксиданти, показвала значително по-голяма степен на възпаления и оксидативен стрес в сравнение с другите групи, а отрочетата били по-големи на размер и с по-високи нива на глюкозна нетолерантност. Групата, хранена със западна диета с добавени антиоксиданти обаче раждала бебета със значително по-ниско ниво на глюкозна нетолерантност и без наднормено тегло.

Тези резултати предполагат, че, ако бъдат избегнати затлъстяването, възпаленията и оксидативния стрес при бременните, може да се предотврати и затлъстяването на бебето занапред в неговия живот.

Освен това резултатите от изследването сочат, че антиоксидантите не само предпазват от затлъстяване, но са ефективни и при наличието на вредни хранителни навици - с много въглехидрати...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.