zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да забавим стареенето с упражнения



Да забавим стареенето с упражнения

С упражнения за сила и издръжливост можем да облекчим дори състояния като ревматоидния артрит и остеоартрита.

29 февруари 2012, здраве.bg

... мускули като бедрата или ханша. Такива упражнения са тичането, плуването, вървенето, гребането.

С редовни упражнения можем да подобрим и гъвкавостта си. Това значи, че ставите, съединителната тъкан и мускулите ни ще функционират по-добре и еластичността на тялото ще позволява на различните му части да се огъват без да се чупят. Подобрената гъвкавост означава по-добра координация, по-добро кръвообращение, по-малко контузии и подобрено усещане за собственото тяло. Упражненията за гъвкавост трябва да се правят също толкова редовно, колкото тези за сила или сърдечносъдова издръжливост.

Можем ли да се предпазим от заболявания на ставите

Редовните упражнения помагат да се предпазим от ревматоиден артрит и остеоартрит. И двете заболявания възпрепятстват подвижността на човек като създават усещане за болка и схванатост с напредването на възрастта. С добре изготвен тренировъчен план всеки може да подобри цялостното функциониране на тялото си и да забави появата на знаците на стареенето, сред които и тези заболявания.

Какво представлява остеоартритът. Това е дегенеративно заболяване на ставите, причинено от износването на хрущялната тъкан, която предпазва крайщата на костите. Основно остеоартритът възниква по естествен начин поради прогресивното износване на ставите, но може да е следствие и от много фактори като претоварването на определена става, диабет, затлъстяване, възпалителни ставни заболявания, травми, генетични дефекти или дори болестта на Паджет.

Как се лекува остеоартритът. Понастоящем физиотерапевтите лекуват умерените до тежките случаи с режим от упражнения, подобряващи обхвата на движенията, масажи на меката тъкан или с помощта на модалности (електрически сигнали, лед, топлина или звукова терапия). Почивката, упражненията или оперативната...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.