zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да забавим стареенето с упражненияДа забавим стареенето с упражнения

С упражнения за сила и издръжливост можем да облекчим дори състояния като ревматоидния артрит и остеоартрита.

29 февруари 2012, здраве.bg

Стареенето може и да е обективен процес, но това не означава, че скоростта му е даденост от природата. Физическите упражнения са едно от средствата, които ще ни помогнат да забавим стареенето и появата на различните хронични болежки.

Нека си представим, че можем да изглеждаме с 20 години по-млади през златните си години. Възможно ли е? Изисква се нещо повече от продукти за кожата с анти-ейджинг свойства, за да го постигнем. Трябва също така редовно да правим упражнения, да спазваме здравословна диета и да имаме по-добро становище по отношение на живота си.

Ако тренираме всеки ден, не само ще живеем по-дълго, но и ще сме по-здрави и способни да се радваме на живота по-пълноценно. Освен че ще отслабнем и запазим добра фигура, упражненията ще ни помогнат да понижим и кръвното си налягане, да изградим издръжливост и сила и да забавим сърдечния ритъм.

Защо да упражняваме силата и издръжливостта си

Без значение на възрастта, повишените сила и издръжливост ни позволяват да се занимаваме с повече физически дейности, които ни доставят удоволствие. С напредването на годините трябва да тренираме още по-усилено, за да останем във форма. И все пак с времето можем да увеличим способностите си и да подобрим баланса, стойката, силата и гъвкавостта си.

Какво всъщност представлява издръжливостта? Това е способността ни да извършваме физически дейности за определен период от време. За целта е необходимо да изградим и мускулна сила и сърдечносъдова издръжливост. С мускулната сила ще сме способни да извършваме дейности, които изискват повтарящи се мускулни контракции. Можем да изградим тази способност като правим повече повторения на всяко упражнение – повече лицеви опори, повече изкачени стъпала или каквото друго предпочитаме да правим.

Сърдечносъдовата издръжливост подобрява работата на сърцето, кръвоносната система и белите дробове. Това се постига с помощта на упражнения, използващи големите телесни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.