zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо вдигам температураЗащо вдигам температура

Според най-новите схващания температура под 38 градуса не бива да бъде изкуствено сваляна.

10 най-чести причини за повишена температура на тялото.

9 февруари 2012, здраве.bg

... инфектира. За да се потвърди диагнозата, е възможно да се наложи изследване - биопсия.

4. Треска след контакт с животни

Хората, чиято професия е свързана с контакт с животни, рискуват да се заразят от някои редки видове бактерии. При тези инфекции също се повишава телесната температура. Също така се наблюдават главоболие, втрисане, болки в мускулите и ставите. Такива болестотворни бактерии могат да се намират в непастьоризирани млечни продукти, по добитъка и в инфектираната урина на животните.

5. Треска на пътуващите

Докато пътуваме е възможно да консумираме термично необработени зеленчуци, непастьоризирани млечни продукти, да пием непреварена вода. Това може да причини диария и обикновено леко покачване на температурата. Насекомите разпространяват много заболявания и при ухапване можем да се заразим от сериозни болести като например малария или лаймска болест.

6. Лекарствена треска

Този вид треска се появява при започване на лечение с нов медикамент. Тя може да започне различно време след началото на терапията с лекарството и най-често спира с прекратяване на приема му.

7. Тромби и висока температура

Формирането на тромб в крака причинява болка и подуване на подбедрицата. Част от този тромб може да се отдели и да се пренесе с кръвообращението до белите дробове. Тогава настъпват затруднения в дишането и/или болки в гърдите. И в двата случая възпалението на кръвоносните съдове предизвиква треска.

8. Туморна треска

Ракът може да доведе до повишаване на температурата по различни начини – медикаментите за лечение водят до треска; туморът може да образува повишаващи телесната температура субстанции. Освен това злокачествените тумори отслабват значително имунната система и правят организма по-податлив на различни инфекции, съпроводени с висока температура.

9. Околна температура

Състоянието, при което температурата на тялото се покачва значително след прегряване, се нарича хипертермия. Прегряването...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.