zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта е отрова – също като цигарите и алкохола!



Захарта е отрова – също като цигарите и алкохола!

7 февруари 2012, здраве.bg

Захарта е отрова и нейната продажба трябва да се контролира и облага с налози също така както е с цигарите и алкохола, смятат американски учени. Според техните изчисления не по-малко от 35 милиона смъртни случая годишно се дължат пряко и на негативното действие на захарта.

Според публикацията „Токсичната истина за захарта” в списание Nature сладкото изкушение провокира появата на болести като затлъстяване, рак, различни сърдечносъдови състояния и заболявания на черния дроб, изменя метаболизма, води до високо кръвно, дестабилизира нивата на хормоните.

Американските учени отиват още по-далеч като изказват мнение, че проблемите, свързани със затлъстяването и в световен мащаб са вече по-глобални от тези, провокирани от недостига на храна.

Захар се съдържа в почти всичко, което ядем. Също както алкохолът, тя е достъпна, токсична и по същия начин както спиртните напитки и цигарите човек е склонен да я употребява без да усеща, че непрестанно прекрачва разумните граници.

По думите на експерта по затлъстяване и ръководител на научния екип проф. Робърт Лустиг, моментът, когато е трябвало да се обяснява на децата за ползата от здравословната диета, физическите упражнения и вредата от захарта вече е пропуснат. Според него единствената мярка, която би свършила работа, е въвеждането на строги данъци и ограничаване на продажбите.

Той и неговите колеги са на мнение, че на държавно ниво страните трябва да въведат акцизи подобно на тези върху алкохола и цигарите, така че цените на сладките безалкохолни и газирани напитки да се удвоят, а същевременно да се забрани продажбата им на хора под 18 години.

По изнесени от американските специалисти данни за последните 50 години употребата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.