zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да не трупаме килограми през зимата



Как да не трупаме килограми през зимата

Супите са отлична храна за студената зима - толпи и с малко калории.

6 лесни промени в режима ни, които ще ни помогнат да не напълнеем през зимата и дори да отслабнем.

5 февруари 2012, здраве.bg

... мазнина, която изхвърлим, си спестяваме по 200 kJ енергия. Зеленчуковите супи е добре да сервираме с хрупкав пълнозърнест хляб - за да се насладим на вкусно, питателно ястие, което ще ни сгрее и засити без да се страхуваме, че ще напълнеем.

Ако се опитаме всеки ден едно от основните ни хранения да се състои от такава супа, това не само ще ни предпази от напълняване, но може да ни помогне и да свалим около 3 кг за 3 месеца. Само не трябва да забравяме да обираме и изхвърляме мазнините.

3. Да преминем на обезмаслени млечни продукти

Консумацията на повече нискомаслени или обезмаслени млечни продукти не само ще ни помогне да не напълнеем през зимата, но може и да съдейства за отслабване с няколко килограма. Ако заменим пълномасленото мляко с обезмаслено или нискомаслено от 2%, сменим пълномаслените сирена и кашкавали с нискомаслени и не консумираме повече от 3 порции млечни продукти на ден (3 чаши прясно мляко, 3 малки чашки кисело мляко или 3 парчета сирене и кашкавал с размер на кибритена кутийка), можем да свалим между 2 и 4 кг за трите зимни месеца. Колко точно ще отслабнем зависи от това дали изберем обезмаслени или нискомаслени продукти.

4. Да избягваме захарта

Вместо да добавяме 2-3 ч.л. захар към топлите напитки, можем да използваме изкуствени подсладители. Ако пием по 5 топли напитки всеки ден без добавена захар, това значи, че ще си спестяваме на ден по 800-1200 kJ. А за три месеца ще свалим между 2 и 3 кг.

5. Да внимаваме с чипса, пържените картофи и сладкишите

Когато е студено навън, ни е удобно да похапваме сладки, чипсове, пържени картофи или пържени пилешки хапки – някак идеята да ядем по-мазна храна, ни сгрява и успокоява. Но, ако можем да впрегнем в действие волята си и да устоим на тези храни през зимата, имаме добър шанс да не напълнеем. Дори, ако досега сме имали навика да изяждаме пакетче чипс и парче сладкиш всеки ден, може да отслабнем с 5 кг за три месеца веднага...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.