zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезните съставки в червеното виноПолезните съставки в червеното вино

Етанолът и полифенолите в червеното вино формират уникална полезна за здравето ни комбинация.

здраве.bg

И алкохолните, и безалкохолните съставки в червеното вино имат полезен ефект, защото понижават риска от сърдечни заболявания, твърдят изследователи. Резултатите от новото изследване върху ползите от червеното вино, публикувани в изданието American Journal of Clinical Nutrition, разкриват, че и алкохолната съставка етанол, и неалкохолните фенолни съставки имат противовъзпалителен ефект, с който би могло да се обясни т.нар. френски парадокс, т.е. факта,че французите боледуват по-рядко от сърдечни заболявания, въпреки че диетата им е сравнително по-богат на наситени мазнини.

Много учени днес са склонни да смятат, че причината за този феномен е именно в повишената консумация на червено вино, което съдържа някои полезни съставки най-популярната от които е ресвератролът.

Испански учени са изследвали ефектите от различните съставки на червеното вино и са установили, че всяка от тях има различно влияние върху молекулите, причиняващи възпаление. В изследването са били включени само хора с висок риск от сърдечносъдово заболяване - поради наднорменото им тегло, тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане или други рискови фактори.

Преди и след всеки опит, при който на участниците били давани или червено вино (с етанол и полифеноли), или безалкохолно червено вино (само с полифеноли), или чист алкохол (джин), били оценявани стойностите на 25 серумни възпалителни биомаркери.

Според резултатите фенолите в червеното вино могат да променят срастването на левкоцитите, докато етанолът и полифенолите в комбинация могат да изменят разтворимите възпалителни медиатори при пациентите с висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Авторите на изследването обясняват, че то осигурява важни нови доказателства, че наблюдаваният в много проучвания понижен риск от сърдечносъдови заболявания сред хората, които редовно консумират червено вино може да е резултат именно от комбинацията между алкохола и полифенолите в него.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.