zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползата да ядем грейпфрут



Ползата да ядем грейпфрут

фото: wikipedia

Райският плод сякаш напълно заслужава името си.

здраве.bg

...

Друга група полезни фитонутриенти, които се съдържат във всички видове грейпфрут, са лимоноидите. Те са особено полезни за детоксикиране на организма, тъй като усилват образуването на ензим, който увеличава разтворимостта във вода на много токсини, в това число и на някои канцерогени. Увеличената разтворимост способства за по-лесното отделяне на токсините.

Пектинови фибри

Разтворимите пектинови фибри в грейпфрута забавят развитието на атеросклерозата. Специалистите твърдят, че редовната консумация на грейпфрут може да понижи нивата на LDL-холестерола в кръвта – т.нар.”лош” холестерол, също както и на триглицеридите – форма на мазнините, свързана с повишен риск от сърдечни заболявания.

Налице са научни доказателства в подкрепа на намаляващите холестерола свойства на грейпфрута. В клинично изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, се казва, че белият и червеният грейпфрут еднакво намаляват серумните липидни нива у пациенти с коронарна атеросклероза.

Други витамини и минерали в грейпфрута

Грейпфрутът е и източник на витамин А – половин плод доставя 318,57 IU или 6,4% от препоръчителния дневен прием. Витамин А е необходим за доброто зрение, както и за здравето на зъбите, скелета и меките тъкани.

Според публикация на National Library of the U.S. Department of Agriculture половин грейпфрут съдържа 348 мг или 3,5% от дневния прием на витамин В5 (пантотенова киселина), необходим за метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите.

Освен това в грейпфрута има и значително количество фолиева киселина (витамин В9). Тя има ключова роля за функционирането на мозъка и за продукцията на генетичен материал под формата на ДНК и РНК.

Наличието на калий, съществено важен за работата на сърцето и съкращението на гладките мускули, е още едно от многото предимства на грейпфрута.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.