zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползата да ядем грейпфрутПолзата да ядем грейпфрут

фото: wikipedia

Райският плод сякаш напълно заслужава името си.

здраве.bg

Грейпфрутът, чието ботаническо име Citrus paradise означава „райския плод”, е роднина на портокала със сочна, разделена на делчета вътрешност и изчистен, леко до средно остър вкус. Плодовете се подразделят на червени, розови или бели в зависимост от цвета на вътрешността им. При все че всички цветове грейпфрут са много полезни за здравето, червеният безспорно заема първото място.

Нискокалоричен, богат на фибри и фитонутриенти, грейпфрутът е истински дар за всяка здравословна диета. Само в случай че приемате специално предписани ви медикаменти, особено статини, грейпфрутът може да доведе до нежелани реакции. Затова предварително се консултирайте с лекар.

Витамин С

Грейпфрутът, и това е популярен факт, е богат на витамин С - само половин плод предоставя 46,86 мг или 78,1% от препоръчания дневен прием. Грейпфрутът е признат от мнозина специалисти за отличен антиоксидант, с важно значение за сърдечносъдовата система – най-вече защото предотвратява окислението на холестерола.

В допълнение, консумирането на богата на витамин С храна подсилва имунитета и по този начин намалява риска от фатален изход в следствие от сърдечносъдови заболявания, рак и инсулт.

Каротеноиди

Каротеноидите са съединения на растителна основа, за които се предполага, че предотвратяват развитието на различни болести. С особена сила това важи за червените и розовите грейпфрути - тъй като те съдържат много каротеноиди.

Според проучвания, един от фитопротеините на грейпфрута – антиоксидантът ликопен – вероятно има хемопротективен ефект. В клинично изследване, публикувано в International Journal of Cancer, е установено че рискът от рак на простатата намалява при повишен прием на ликопен. Един средно голям розов грейпфрут осигурява 3,36 мг ликопен. Въпреки че оценката на ликопеновия прием е затруднена поради вариациите в храните, обичайната препоръчвана дневна доза е 3,7 до 6,5 мг.

Лимоноиди...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.