zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Китайското зеле: много ползи в малко калории



Китайското зеле: много ползи в малко калории

Този зеленчук е особено препоръчителен за диетата на тези, които искат да отслабнат.

здраве.bg

... , защото ни поддържат сити без да приемаме много калории и помагат за стабилизирането нивото на кръвната захар. Освен това подпомагат здравето на храносмилателната система и допринасят за поддържането на холестерола в нормата.

Протеини

Китайското зеле не е богато и на протеини. Купичка накълцани листа от него осигурява само 1 г белтъчини, които са необходими най-вече за растежа и поддържането на мускулите и другите тъкани в тялото.

Витамин С

Витамин С е с многократно доказвана роля за подобряването на имунитета, производството на колаген и ефикасната абсорбция на желязо от храните, които приемаме. Той действа още като антиоксидант като се противопоставя на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от рак и сърдечни заболявания. Жените се нуждаят от най-малко 75 мг витамин С ежедневно, а мъжете – от 90 мг. Една купичка китайско зеле ни приближава до целта със своите 31,5 мг.

Витамин А и бета-каротин

Една купичка китайско зеле ни доставя 3128 IU витамин А, като препоръчителната дневна доза от него е 2310 IU за жените и 3000 IU за мъжете. Витамин А е важен за имунитета, защото помага за производството на червените кръвни клетки, които се борят с враждебните вируси и бактерии, които ни разболяват. Той играе важна роля и за възпроизвеждането, клетъчното делене, зрението и растежа на костите.

Бета-каротинът е вещество, което се преобразува във витамин А вътре в тялото ни. За него няма препоръчителна дневна доза, но присъствието му в състава на китайското зеле несъмнено е от полза за здравето. Една купичка съдържа 1877 мкг бета-каротин.

Витамин К

Витамин К е хранително вещество, което се съдържа в много зелени листни зеленчуци, включително в китайското зеле. Една купичка съдържа близо 32 мкг витамин...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.