zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Китайското зеле: много ползи в малко калории



Китайското зеле: много ползи в малко калории

Този зеленчук е особено препоръчителен за диетата на тези, които искат да отслабнат.

здраве.bg

Китайското зеле е зеленчук, чието име е абсолютно заслужено – родината му е Китай и по-точно делтата на река Яндзъ. То, както и другите видове зеле и подобните зелени листни зеленчуци, съдържа изключително малко калории, но пък осигурява на организма широк спектър от микронутриенти, включително витамини А и С.

Китайското зеле е чудесно здравословно допълнение към всяка диета – особено когато се опитваме да отслабнем.

Калории

Китайското зеле съдържа много малко калории – в една купичка те са само 9. Това количество е далеч по-ниско от съдържащото се в много други зеленчуци. Една чаша броколи например съдържа 4 пъти повече калории.

Консумацията на китайско зеле се препоръчва дори при спазване на много стриктна диета за отслабване - калориите от една купичка се изгарят само с 1-2 минути джогинг или вдигане на тежести.

Мазнини

Китайското зеле съдържа и минимални количества мазнини – по-малко от 0,2 г на купичка. В резултат на това зеленчукът не е източник на наситени мазнини - видът мазнини, които повишават риска от сърдечни заболявания като покачват нивото на холестерола.

Въглехидрати

Китайското зеле е с ниско съдържание и на въглехидрати, тъй като в 1 купичка от него има само 1,5 г от тези хранителни вещества. Затова то е подходящо при нисковъглехидратни диети. Макар че тези диети не са най-популярните, когато става дума за отслабване, някои изследвания – като това от март 2010 г. в списание Nutrition and Metabolism – твърдят, че са особено ефективни за хората с наднормено тегло или затлъстяване.

Фибри

Макар че китайското зеле е с ниско съдържание на въглехидрати, голяма част от тях са под формата на фибри. От 1,5 г въглехидрати на купичка, приблизително 0,7 г са фибри. Фибрите са важни за всяка диета...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.