zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Доколко опасни са ваксините



Доколко опасни са ваксините

В сезона на грипа винаги се засилва спорът повече полезни или вредни са ваксините.

14 декември 2011, здраве.bg

... срещу заболяване, което, както се оказа, е по-малко смъртоносно от „обикновения” сезонен грип.

Разчитайки на истерията около обявената пандемия от свински грип през 2009 г., производителите бързо пуснаха в масово производство ваксини срещу H1N1, а фармацевтите и здравните клиники по света се възползваха от търговския си интерес и психозата у хората, за да я дистрибутират. Така милиони хора получиха ваксината, която съдържа 25 мкг тимерозал, който се приготвя от приблизително 50% живак. Това прави ваксината със съдържание на живак 250 пъти по-високо от предписаното като безопасно. Случаите на синдром на Гилен-Баре започнаха да се увеличават в целия свят, а чак месеци по-късно беше признато, че този факт се свързва с ваксината срещу грипа H1N1.

Дори част от държавните и казионни медицински организации сега изказват мнения и опасения против част от ваксините – най-вече заради увеличаващите се данни от изследвания, проведени през последните години.

Опасен и будещ сериозни тревоги факт е, че неефективни и вредни ваксини, като тази срещу сезонния грип, си пробиват лесно път на пазара - чрез скъпи маркетингови кампании и изопачени или най-малкото недоказани твърдения за предпазване от грип. Опасностите от ваксините обаче са много реални, затова може би трябва да се замислим и за поне два факта:
- че ваксините са създадени, за да ни спасяват в наистина тежки моменти, т.е. те са първично насочени към моменти, когато най-важно е да се пребори масовото разпространение на една болест или високата смъртност в резултат на нея
- че, когато става дума за превенция, далеч по-правилно от медицинска гледна точка е да се набляга на натурални алтернативи и здравословен начин на живот – всеки ден, а не когато болестта е вече дошла.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.