zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Доколко опасни са ваксините



Доколко опасни са ваксините

В сезона на грипа винаги се засилва спорът повече полезни или вредни са ваксините.

14 декември 2011, здраве.bg

Повече ползи или повече вреди носят ваксините. Този спор датира отдавна и двете страни в него дават все нови доказателства в защита на своята теза. Междувременно ваксините се използват за предпазване от редица заболявания. Благодарение на някои от тези ваксини има болести, които почти са изчезнали и други, които са силно ограничени.

Но пък привържениците на схващането, че има ваксини, които са доказано вредни също имат някои неоспорими доказателства. Наскоро още една публикация по темата за и против ваксините даде своя принос в спора – на страната на противниците. Според нов доклад, изготвен в Института по медицина на САЩ (IOM), съществува връзка между използването на ваксините и някои конкретни неблагоприятни ефекти върху здравето на хората.

Изчерпателният доклад на организацията има за цел да изследва страничните ефекти от употребата на ваксини и да обърне особено внимание на тези вреди, които досега са пренебрегвани по някакви причини.

Това твърдение, че съществува връзка между определени ваксини и тежки усложнения върху здравето е особено значимо, тъй като вече идва от водеща медицинска организация (макар и да не претендира за всеобхватност по всички рискови точки около ваксинирането). Гардазил (Gardasil), една популярна ваксина, разработена от фармацевтичната компания „Мерк” (Merck), е свързана с над 49 смъртни случая и безброй хоспитализирани хора само в САЩ през миналата година.

И все пак, въпреки предупрежденията, идващи от много страни и за различни ваксини, много специалисти продължават да ни насърчават, без да вземат под внимание новите данни, да се ваксинираме с всички „препоръчани” ваксини. Това включва и сезонната грипна ваксина, която вече е комбинирана с тази срещу свинския грип H1N1. Това всъщност е същата ваксина, която някои изследвания свързват с болести на периферната нервна система като нарколепсия, и дори със смъртни случаи. По-абсурдното е, че ваксината срещу H1N1 е създадена...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.