zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай и кофеинътЗеленият чай и кофеинът

Седем неща, които е добре да знаем.

здраве.bg

Зеленият чай безспорно става все по-популярна напитка. Но ако сте решили по някаква причина напълно да спрете кофеина, ще се наложи на едно от първите места в забранителния списък да сложите именно зеления чай. Ако пък просто искате да намалите напитките, съдържащи кофеин, можете спокойно да промените сутрешната ободряваща напитка от кафе на зелен чай. Обърнете внимание на следните факти относно зеления чай:

1. Ако за един ден пиете същото количество, но замените сутрешната си чаша кафе с чаша зелен чай, ще намалите приема на кофеин с около 70%. Една чаша кафе съдържа до 100-150 мг кофеин. В чашата зелен чай има само 25 мг кофеин. И все пак много променливи могат да повлияят на тези числа. Например кофеиновото съдържание в различните типове зелен чай се различава значително. По-дългото време на запарване също предполага повече кофеин в чая.

2. В зеленият чай има още два допълнителни стимуланта освен кофеина. Тези субстанции, теофилинът и теоброминът, могат да имат подобно на кофеина отражение върху сърдечната дейност и централната нервна система. Теофилин и теобромин се съдържа и в шоколада.

3. Общият стимулиращ ефект на кофеина, теофилина и теобромина в зелeния чай може да бъде уравновесен от друга субстанция, съдържаща се в него. Това е аминокиселината Л-Теанин (L-Theanin), която успокоява нервната система и увеличава способността за концентрация.

4. Отделете известно време да помислите защо всъщност искате да изключите кофеина от диетата си. Ако страдате от отрицателните му ефекти - тревожност, раздразнителност или безсъние, щом пиете кафе, замислете се дали това всъщност не се дължи на:

• количеството, което пиете на ден,
• времето от деня, когато пиете кафе обичайно,
• какво добавяте в кафето, за да го подсладите.

Може би има нужда просто да намалите броя чаши кафе, които пиете за един ден. Пробвайте да пиете...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.