zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай – за тънка талия и бодростЗеленият чай – за тънка талия и бодрост

Напитката ободрява по-успешно от кафето, показват изследванията.

здраве.bg

Зеленият и черният чай разбира се са производни от едно и също растение, но са обработени по различен начин. За приготвянето на зеления листата се подлагат на обработка с пара веднага след тяхното събиране. Благодарение на това епигалокатехин галатът (един от най-полезните елементи в чаения лист) не се окислява и запазва повече от полезните си свойства.

Според най-новите изследвания, зеленият чай е полезен за сърцето, препоръчителен е за хората, спазващи диета, а освен това намалява риска от някои психични заболявания.

За ползата от зеления чай говорят почти всички диетолози. Резултатите от различните опити показват, че той ускорява метаболизма и способства за изгарянето на повече калории при едно и също количество храна. Употребата на зелен чай намалява мастните наслоения в областта на корема.

Мнението на специалистите за способността на зеления чай да предпазва от рак е доста противоречиво. Според някои, екстрактът от зеления чай е способен да забави или дори да спре растежа на някои ракови клетки. Но доказателства за това, че тази напитка в състояние да предотврати рака, все още няма.

В зеления чай се съдържа по-голямо количество кофеин отколкото в черния. Това може би е изненада за мнозина, но в някои сортове зелен чай количеството кофеин е равно на това в кафето. Именно затова зеленият чай притежава такъв ободряващ ефект и тъй като неговият вкус не е толкова тежък и наситен като кафето, много хора го предпочитат като средство срещу сънливостта и умората.

Освен това кофеинът в зеления чай е свързан с танина и неговото въздействие върху организма е много по-меко, смятат учени.

Антиоксидантите са признати като най-доброто средство срещу ускореното стареене. Зеленият чай е изключително богат на тях, но това съвсем не означава, че с напитката може да се злоупотребява - aнтиоксидантите все пак са външни елементи и прекомерното им количество може да претовари отделителната система – както бъбреците, така и черния дроб. Ето защо...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.