zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай – за тънка талия и бодрост



Зеленият чай – за тънка талия и бодрост

Напитката ободрява по-успешно от кафето, показват изследванията.

здраве.bg

Зеленият и черният чай разбира се са производни от едно и също растение, но са обработени по различен начин. За приготвянето на зеления листата се подлагат на обработка с пара веднага след тяхното събиране. Благодарение на това епигалокатехин галатът (един от най-полезните елементи в чаения лист) не се окислява и запазва повече от полезните си свойства.

Според най-новите изследвания, зеленият чай е полезен за сърцето, препоръчителен е за хората, спазващи диета, а освен това намалява риска от някои психични заболявания.

За ползата от зеления чай говорят почти всички диетолози. Резултатите от различните опити показват, че той ускорява метаболизма и способства за изгарянето на повече калории при едно и също количество храна. Употребата на зелен чай намалява мастните наслоения в областта на корема.

Мнението на специалистите за способността на зеления чай да предпазва от рак е доста противоречиво. Според някои, екстрактът от зеления чай е способен да забави или дори да спре растежа на някои ракови клетки. Но доказателства за това, че тази напитка в състояние да предотврати рака, все още няма.

В зеления чай се съдържа по-голямо количество кофеин отколкото в черния. Това може би е изненада за мнозина, но в някои сортове зелен чай количеството кофеин е равно на това в кафето. Именно затова зеленият чай притежава такъв ободряващ ефект и тъй като неговият вкус не е толкова тежък и наситен като кафето, много хора го предпочитат като средство срещу сънливостта и умората.

Освен това кофеинът в зеления чай е свързан с танина и неговото въздействие върху организма е много по-меко, смятат учени.

Антиоксидантите са признати като най-доброто средство срещу ускореното стареене. Зеленият чай е изключително богат на тях, но това съвсем не означава, че с напитката може да се злоупотребява - aнтиоксидантите все пак са външни елементи и прекомерното им количество може да претовари отделителната система – както бъбреците, така и черния дроб. Ето защо...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.