zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Европейския лекарствен регулатор се изправя пред разследване за измамаЕвропейския лекарствен регулатор се изправя пред разследване за измама

ЕМЕА ще бъде разследвана за неадекватен контрол.

16 ноември 2011, здраве.bg

ЕМЕА - основният лекарствен регулаторен орган на Европа, който в несъмнен сблъсък на интереси се финансира предимно благодарение на същата тази фармацевтична индустрия, над която трябва да упражнява контрол, е обект на разследване за измама.

Длъжностни лица от Европейската служба за борба с измамите (European Anti-Fraud Office - ОЛАФ) разследват ролята на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - EMEA) в регулацията на лекарството за терапия на диабет Медиатор, което бе изтеглено от пазара през 2009 г., след като се установи връзката му с около 2000 смъртни случая. Първите основателни съмнения за това, че Медиатор може да е причина за смъртоносни сърдечни проблеми са били изразени още преди 10 години.

Лекарственият продукт, производство на френската фирма Сервие, е бил на пазара 33 години, като е използван най-много във Франция, Италия и Испания. Този препарат е изтеглен от пазара, когато производителят сам признава възможността продуктът му да причинява увреждания на сърдечните клапи.

ЕМЕА, която бе създадена през 1995 г. с цел да хармонизира лекарственото законодателство в страните от Европейския съюз, получава около 80% от финансирането си от фармацевтичната индустрия. Това твърди в своето изказване Мишел Рийаси – евродепутатка от Зелената партия, предизвикала разследването, съобщава британския вестник „Индипендънт” в броя си от 7 ноември 2011 г.

Тази новина се появява в същата седмица, когато фирмата Глаксо Смитклайн се съгласи да изплати 3 милиарда долара компенсация заради своите действия по разпространение и продажба на лекарството против диабет Авандиа. Този продукт бе снет от продажба през 2010 г. заради доказано повишаване на риска от инфаркт на миокарда.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.