zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 натурални лека срещу депресията



11 натурални лека срещу депресията

Преди да посегнем към антидепресантите...

11 ноември 2011, здраве.bg

... на диета, която ще повиши серотонина: Голяма част от антидепресантите действат, като потискат обратното захващане на серотонина към специфични рецептори в мозъка. По този начин се увеличават серотониновите нива. Можете и сами да повишите серотонина си, като наблегнете на някои храни, например:

- Храните, богати на омега-3 мастни киселини (такива са сьомга, сардини, херинга, скумрия и аншоа, която е дори по-богата на омега-3 киселини от другите видове риба).
- Здравословни мазнини като да речем кокосовото масло.
- Храни, съдържащи много протеини и особено аминокиселината триптофан – пуйка, пиле.

5. Избягвайте кофеина – той понижава нивата на серотонин: Ако изпитвате нужда от прилив на енергия по-добре ползвайте L-Тирозин (до 500-1000 mg на ден).

6. Стойте на слънце: Освен че подобрява настроението, това стимулира производството на витамин D.

7. Пробвайте някои добавки: Но, въпреки че можете свободно да ги купите без рецепта от аптеките, силно препоръчително е ползването им да става под наблюдение на специалист – те могат да имат сериозни странични ефекти и да взаимодействат с други лекарствени средства.

- 5-Хидрокси триптамин 50-300 мг до три пъти на ден. Започнете с 50 мг сутрин. Превръща се директно в серотонин. Ако превишите дозата, може да се почувствате сънливи или да получите диария. Това вещество повлиява тревожността, въпреки че е възможно понякога да доведе до парадоксалното й засилване. Нужно е повишено внимание, ако се приема заедно с антидепресанти.

- Жълт кантарион 300 мг три пъти на ден. Ако не се почувствате по-добре в рамките на една седмица, бавно повишете дозата до максимум 600 мг три пъти дневно. Възможно е да намали ефективността на противозачатъчните средства.

- SAMe (S-аденозилметионин) 200 мг на гладно два пъти на ден. Повишавайте дозата на всеки две седмици до максимална доза от 600 мг три...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.