zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И с витамините трябва да се внимаваИ с витамините трябва да се внимава

13 октомври 2011, здраве.bg

От най-ранна детска възраст ни втълпяват колко са полезни витамините. Именно затова децата често с нежелание поглъщат плодове и зеленчуци във всякакви форми и комбинации. Същото се отнася и за възрастните, на които обаче по-рядко им остава време да хапнат един плод или да си приговят прясна салата.

Затова липсата на възможности за консумация на плодове и зеленчуци, които са естествените източници на витамини, редовно се компенсира с приема на витамини под формата на таблетки, което обаче крие рискове.

Ако знаем как е правилно да се съчетават витамините и сме уверени в произхода им, то не бива да изпитваме сериозни притеснения, но много хора приемат витамини без да обръщат внимание на това какви са техните ефекти, с какво е добре да се съчетават и от кого да се приемат.

Витамините се делят на водноразтворими и мастноразтворими и при прекаляване с приема на вторите, те се натрупват в мастните тъкани, превръщайки се в предпоставка за различни здравословни нарушения. Водоразтворимите витамини се изхвърлят по-лесно от организма чрез урината и потта.

Въпреки че тялото лесно се освобождава от тях, продължителният прием на витамин С например може да предизвика проблеми с бъбреците.
Злоупотребата с витамин В3 създава проблеми за черния дроб, а многото витамин В6 има негативен ефект върху нервната система.

Големите дози витамин Е се превръщат в причина за гадене, отпадналост, главоболие, а когато се приема заедно с някои други медикаменти, витаминът оказва негативен ефект върху способността на кръвта да се съсирва.

Витамин А, когато е предозиран, предизвиква гадене и повръщане, а при бременните крие опасност от анломалии на плода.

Витамин D, на свой ред, води до натрупването на мазнини в черния дроб и до редица нарушения в кръвоносната система.

вижте още:
- Витамините: до какво води предозирането
- Допълнителното количество витамини

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.