zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Допълнителното количество витамини



Допълнителното количество витамини

Трябва ли да ги приемаме или не - отговорите засега са противоречиви.

здраве.bg

Ценността на витамините, приети допълнително, в медицинската практика и до днес остава спорен въпрос. Много проведени изследвания показват, че използването на витаминни добавки освен полза, може да донесе и определена вреда.

Например бета-каротинът (витамин А) често се назначава при наличието на кардиологични проблеми. Но анализът на 8 клинични изследвания, извършен от британски учени, показва, че смъртността на пациентите, които са използвали добавки, съдържащи бета-каротин, превишава нивото на общата смъртност при стандартната терапия.

Установено е също, че нивото на общата и причинената от сърдечно-съдови заболявания смъртност и при използването на витамин Е, и при използването на плацебо е приблизително еднакво.

Предмет на много спорове е и взаимната връзка между хомоцистеина и витамин В. Известно е, че високото ниво на общия хомоцистеин в плазмата е рисков фактор за заболявания и на коронарните артерии, и на периферните кръвоносни съдове. Много специалисти смятат, че приемането на фолиева киселина може да премахне този риск. Но резултатите от няколко изследвания показват, че назначаването на фолиева киселина не намалява нивото на съдовите заболявания. В същото време редица други проучвания потвърждават, че увеличената употреба на фолиева киселина способства за намаляването на риска от развитието на инсулти, което внася допълнителна неяснота по темата.

Специална комисия за изучаването на този въпрос в САЩ през 2003 г. заяви, че използването на витамини А, В, Е, фолиева киселина и антиоксидантни комбинации не намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и подчерта, че назначаването на бета-каротина дори може да увеличи риска от развитието на рак на белите дробове при пушачите.

Голямо изследване за назначаването на витамин D3 (на 2686 пациенти на възраст от 65 до 85 години за период от 5 години) показва, че този витамин способства за намаляване на риска от счупвания. Освен това при пациентите не са били...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.