zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дори само 15 минути упражнения на ден удължават живота с три годиниДори само 15 минути упражнения на ден удължават живота с три години

И разходката е достатъчна, за да усетим ползите от физическата активност.

10 октомври 2011, здраве.bg

Дори ако правим само по 15 минути упражнения всеки ден, това ще удължи живота ни с три години. Съвсем не е задължително упражненията да бъдат изморителни – дори разхождането с по-бързо темпо е достатъчно, сочат резултатите от изследването, публикувано в изданието The Lancet.

Колкото повече упражнения правим, толкова по-големи са шансовете ни да живеем по-дълго, твърдят изследователите от Университета на щата Тексас. Леките упражнения, правени ежедневно, могат да удължат продължителността на живота ни с 4 години.

Новият 15-минутен дневен режим е много по-лесен за постигане от предишните препоръки, според които всеки трябва да прави умерено натоварващи тренировки (например бързо ходене) в продължение на 20 минути всеки ден, за да има каквито и да е ползи за здравето.

В новото си изследване учените са наблюдавали здравословното състояние на над 410 хиляди души в продължение на 8 години. 54% от участниците имали по по-малко от час физическа активност всеки ден и били класифицирани като неактивни.

В сравнение с неактивните, онези участници, които правели леки упражнения – като разхождане – по 15 минути всеки ден или 92 минути на седмица, понижили риска си от смърт поради каквато и да е причина с 14%.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.