zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лененото масло: произход и хранителни особености



Лененото масло: произход и хранителни особености

Важните омега-3 мастни киселини помагат за поддържането на доброто здраве.

здраве.bg

Лененото масло, както и самото му име подсказва, се приготвя от пресованите семена на растението лен. Традиционната медицина вярва, че лененото масло помага най-вече да се предпазим от сърдечни заболявания и също така облекчава възпаленията в резултат на артрит. Маслото се използва и в кулинарията.

Въпреки че не трябва да се подлага на високи температури (т.е. например за готвене), лененото масло има мек вкус, който го прави подходящ дресинг за салати. Здравните експерти сочат лененото масло като едно от най-здравословните масла поради съдържащите се в него ненаситени мазнини. То обаче влияе върху действието на някои лекарства. Затова е важно да се консултираме с лекар преди да започнем да го използваме.

Характерни особености

Ленът, известен сред ботаниците като Linum usitatissimum, има малки светлозелени редуващи се листа и бледосини цветове. Характерен за Европа, ленът се отглежда широко и в Канада и североизточните части на САЩ.

Използването на лененото семе – едно от оригиналните лекарства, препоръчани от Хипократ – датира още от античността. Продукти от семената на лена са се използвали за производството на платове, като храна за добитъка, както и за лекарствено средство при настинки, запек и уринарни инфекции.

За маслото

Лененото масло, както всяко друго зеленчуково масло, съдържа около 120 калории и 14 г мазнини в 1 с.л. В него няма холестерол, сол (натрий) или захари. От всички витамини и минерали то съдържа единствено витамин Е под формата на алфа-токофероли. Те са около 2,38 мг в 1 с.л., което е здравословно количество, от полза за имунната система. Въпреки че лененото масло е полезно, трябва да се използва пестеливо заради високата му калоричност.

Есенциални мастни киселини

Лененото масло е с голямо съдържание на здравословни мастни киселини. Около 18% от мазнините в него...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.