zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лененото масло: произход и хранителни особености



Лененото масло: произход и хранителни особености

Важните омега-3 мастни киселини помагат за поддържането на доброто здраве.

здраве.bg

... са от типа на полезните за здравето мононенаситени мазнини - същия вид, който се съдържа в ядките и авокадото. Количеството нежелани наситени мазнини е ниско - 9%.

Това, с което е най-забележително лененото масло, е съдържанието на полиненаситени мастни киселини, още известни като омега-3 – 70%. ALA или алфа-линоленовата киселина, на която този вид масло е най-богато, помага за понижаването на „лошия” LDL холестерол и подпомага работата на имунната система. Освен това ALA помага и за облекчаване на възпаленията по кожата - като при екзема например.

Въпреки че звучи на пръв поглед нелогично, есенциалните мастни киселини в лененото масло могат да помогнат и за отслабването - като повишат метаболизма на тялото и допринесат за по-доброто изгаряне на нездравословните мазнини.

Какво да не бива да се забравя

Лененото масло е нетраен продукт, което значи повече разходи за производство, транспорт и съхранение. Затова е препоръчително да го купуваме в малки количества, да го пазим далеч от слънчева светлина, топлина и въздух, като го съхраняваме в хладилник, в тъмен съд с плътен капак.

Есенциалните мастни киселини в лененото масло се разпадат при готвене (т.е. когато са подложени на висока температура), поради което не трябва да го използваме за пържене или сотиране. За най-високо качество на продукта експертите препоръчват да купуваме ленено масло, произведено при ниска температура (чрез т.нар. студено пресоване - същия начин, по който се произвежда и натуралния екстра върджин зехтин).

Комбинирането на лененото масло с храни, богати на сулфатни аминокиселини – като например кисело мляко – увеличава смилаемостта на храната, а комбинирането с антиоксиданти като например витамин E подобрява усвояването на есенциалните мастни киселини.

Лененото масло не се препоръчва за бременни, а всички останали е добре да се консултират с лекар преди да започнат да го употребяват.

Ленено...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.