zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лененото масло: произход и хранителни особености



Лененото масло: произход и хранителни особености

Важните омега-3 мастни киселини помагат за поддържането на доброто здраве.

здраве.bg

... са от типа на полезните за здравето мононенаситени мазнини - същия вид, който се съдържа в ядките и авокадото. Количеството нежелани наситени мазнини е ниско - 9%.

Това, с което е най-забележително лененото масло, е съдържанието на полиненаситени мастни киселини, още известни като омега-3 – 70%. ALA или алфа-линоленовата киселина, на която този вид масло е най-богато, помага за понижаването на „лошия” LDL холестерол и подпомага работата на имунната система. Освен това ALA помага и за облекчаване на възпаленията по кожата - като при екзема например.

Въпреки че звучи на пръв поглед нелогично, есенциалните мастни киселини в лененото масло могат да помогнат и за отслабването - като повишат метаболизма на тялото и допринесат за по-доброто изгаряне на нездравословните мазнини.

Какво да не бива да се забравя

Лененото масло е нетраен продукт, което значи повече разходи за производство, транспорт и съхранение. Затова е препоръчително да го купуваме в малки количества, да го пазим далеч от слънчева светлина, топлина и въздух, като го съхраняваме в хладилник, в тъмен съд с плътен капак.

Есенциалните мастни киселини в лененото масло се разпадат при готвене (т.е. когато са подложени на висока температура), поради което не трябва да го използваме за пържене или сотиране. За най-високо качество на продукта експертите препоръчват да купуваме ленено масло, произведено при ниска температура (чрез т.нар. студено пресоване - същия начин, по който се произвежда и натуралния екстра върджин зехтин).

Комбинирането на лененото масло с храни, богати на сулфатни аминокиселини – като например кисело мляко – увеличава смилаемостта на храната, а комбинирането с антиоксиданти като например витамин E подобрява усвояването на есенциалните мастни киселини.

Лененото масло не се препоръчва за бременни, а всички останали е добре да се консултират с лекар преди да започнат да го употребяват.

Ленено...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.