zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибата спасява от инсулт. Доказано!



Рибата спасява от инсулт. Доказано!

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, намаляват риска от инсулт.

здраве.bg

Категоричните данни за влиянието на рибата по отношение намаляване риска/омега-3 от инсулт са получени от шведски учени на основата на изследвания, проведени в 15 държави, съобщава Ройтерс. Участие в изследванията са взели почти 400 хиляди души на възраст между 30 и 103 години. Това прави настоящите данни най-представителните в областта.

За да се възползваме от действието на рибата и другите морски дарове по отношение на инсулта е достатъчно да ядем риба 2 пъти седмично. Цялата тайна е в омега-3 ненаситени мастни киселини, които се съдържат в нея в голямо количество.

Освен това положително въздействие имат още витамин D, селенът и някои белтъци, които се съдържат в рибата и другите морски храни. Така рискът от инсулта намалява с 12%.

Най-много омега-3 се съдържат в по-мазните видове риба, например скумрията, сьомгата, рибата тон.

Омега-3 мастни киселини: видове и източници

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.