zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Класациите за най-добрите диети са подвеждащи и вредни



Класациите за най-добрите диети са подвеждащи и вредни

Това е мнението на експерти след поредния публикуван списък на най-добрите диети.

dieti.info

Класирането на различните диети според тяхната ефективност е напълно безсмислено и дори вредно за хората, които търсят отслабване, смятат диетолози. По този начин според тях се измества фокусът от спазването на здравословен начин на живот в дългосрочен план и се набляга върху диети с краткотраен ефект.

„Диетите просто не работят“, смята Хедър Мангиери, консултант по хранене и диететика и говорител на Американската диетична асоциация. Тя допълва, че отслабването трябва да бъде резултат от цялостна промяна на начина на живот. В противен случай човек се обрича на краткотрайни успехи и задълбочава проблема с наднорменото тегло и трайното отслабване в дългосрочен аспект.

Повод за тази критика бе публикуването на списък с най-добрите диети в престижното американско списание U.S. News & World Report - публикация, която разбуни духовете и обедини голяма част от специалистите в областта на храненето против правенето на подобни класации. Спазването на диети като цяло е вредна практика, твърдят те, а подобен род класации стимулират хората да следват стриктни и често неуспешни диети като тази на Аткинс например.

Освен това подобна класация приравнява здравословни режими на хранене като средиземноморската диета с диети като тази на Аткинс и Зоната, които могат да бъдат дори опасни за здравето на някои.

Повечето хора възприемат диетата като нещо, което продължава известно време, а след изтичането на този период те отново могат да се върнат към предишния си начин на живот. Водещи експерти, цитирани от myhealthnewsdaily, подчертават обаче, че здравословният режим на хранене трябва да се превърне в начин на живот - да включва планиране на храненията – по количество, брой и избор на храни, както и повече движение и спорт.

Диетата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.