zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болки в кръста: какво можем да направимБолки в кръста: какво можем да направим

Най-чести причини за болката в кръста и как да се справим с нея.

здраве.bg

Статистиката сочи, че близо 80% от хората вече са изпитвали, изпитват или ще изпитат болки в гърба в определен момент от своя живот. В по-голямата част от случаите тези болки са локализирани в зоната на кръста и са неспецифични, което означава, че не се открива причина за тяхното възникване и развитие. Около 2% до 10% от хората, които страдат от болки в кръста, развиват хронична болка, която засяга техния начин и качество на живот за период по-дълъг от три месеца.

Какво може да отключи болките в кръста...

Причини за дископатия и дискова херния

Кръстът, както и шията, са най-подвижните зони на гръбначния стълб. Кръстът обаче е подложен на много по-интензивен механичен стрес и разпъване в сравнение с шийния отдел, тъй като носи значително по-голям товар.

Управлявайки по-голямата част от тежестта на тялото, кръстът се превръща в най-уязвимото място за настъпването на дегенеративни промени. Неговите дискове, разположени между прешлените и служещи буквално като амортисьори, започват да се износват с времето - състояние известно в медицината като дегенеративна дискова болест или дископатия.

Износените междупрешленни дискове много по-лесно се травмират и тяхната обвивка се пропуква, пропускайки централно разположеното желеподобно вещество, наречено пихтиеста материя. Понякога това издуване причинява притискането на сетивни нервни влакна, които носят информация към мозъка.

Резултатът от това може да бъде появата на болка с характерна локализация и симптоматика. Някои хора я описват като стрелкаща, други като пареща, но едно е сигурно - тя винаги е повод за притеснение и дискомфорт. Освен това болката често се спуска по седалището и долния крайник. Това състояние е известно като ишиас.

Други състояния, причиняващи болка в кръста

Съществуват голям брой състояния, които могат да предизвикат болки в кръста и гърба. Неправилната поза и претоварването са сред най-честите причини за скованост и болка, но в тези случаи дискомфортът почти винаги...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 

more news
rss

 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.