zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болки в кръста: какво можем да направим



Болки в кръста: какво можем да направим

Най-чести причини за болката в кръста и как да се справим с нея.

здраве.bg

... отшумява за няколко дни. Другите причини за хронична болка в областта включват:

- Разкъсване на междупрешленните дискове;

- Спондилолистеза (хлъзване на прешлен) - състояние, при което се нарушава нормалното разположение на прешлените, които се преплъзват напред. Състоянието се придружава с притискане на гръбначномозъчен нерв, което предизвиква болка;

- Счупвания на прешлени, причинени от остеопороза;

- Спинална стеноза - състояние, при което каналът на гръбначния мозък се стеснява и това води до повишаване на налягането, оказвано на гръбначномозъчните нерви. Стеснението на гръбнака обикновено е резултат от костни шипове и артрозни промени;

- Сколиоза - характеризира се с неправилно изкривяване на гръбначния стълб - честа причина за болка.

Значително по-рядко болките в кръста могат да се дължат на състояния като диабет и злокачествен тумор.

Диагностика на болката в кръста

Дори и разполагайки с най-модерните технологии в областта на образната диагностика, в много случаи специалистите са безпомощни в определянето на точната причина за болката в кръста.

Въпреки че неудобната поза и претоварването могат да допринесат за болежките, те невинаги могат изцяло да бъдат обвинени за тях.

Изследванията, използвани за потвърждение или отхвърляне на предполагаемата диагноза, са рентгеновата диагностика, ядрено-магнитният резонанс, компютърната томография, тестове за измерване на костната плътност и други.

Каква роля играят гените

Една от основните причини за развитие на болки в кръста са генетичните фактори. Това се потвърждава от данни от проучвания с еднояйчни близнаци, които са пример за хора с еднакви генетични дадености и при които се наблюдава приблизително еднаквата честота на болки в кръста.

Хората, които са склонни да страдат от болежки в долната част на гръбначния стълб, често имат повече на брой и по-чувствителни болкови рецептори, наречени ноцирецептори, които изпращат сигнали за болка до мозъка. Това обяснява защо...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.