zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аневризмата: 8 отключващи фактора



Аневризмата: 8 отключващи фактора

фото: Mayo Foundation

Аневризмата остава една от загадките на медицината въпреки напредъка на изследванията.

здраве.bg

Какъв е рискът да развиете аневризма? Какво показват проучванията за най-честите предразполагащи фактори към това коварно заболяване. Възможно ли е ежедневни дейности дори като пиенето на кафе, посещението на тоалетната и интензивните тренировки в залата да бъдат причина за възникването на аневризми? Според публикуваното в списание Stroke проучване това е напълно възможно.

Точните причини за аневризми все още остават загадка

Аневризмата представлява прекомерно разширение на част от артериалния съд поради слабост на неговата стена. Много често аневризмите протичат без симптоми, а понякога първата им проява е мозъчен кръвоизлив, често с фатални последствия. Хората с висок холестерол и кръвно налягане, както и жените по време на бременност, са с повишен риск за развитие на аневризма.

Добрата новина е, че благодарение на скорошно проучване на учени от университета в холандския град Утрехт медицината е с една крачка по-близо до разбулването на мистерията около появата на аневризмите.

Кои са най-често срещаните рискови фактори

След като съпоставили резултатите от 250 пациента с усложнени аневризми членовете на екипа, провел проучването, стигнали до извода, че могат да се посочат 8 основни фактора, които предразполагат към разкъсване на аневризмата и кръвоизлив в мозъка:

1. Кафе.
2. Кола.
3. Духане на носа.
4. Напъни за дефекация (най-вече при запек).
5. Стрес.
6. Силен гняв.
7. Секс.
8. Интензивни силови упражнения.

Но за съжаление все още е твърде рано да се дадат точни препоръки за предпазване от появата на аневризми и тяхното разкъсване, заключват специалистите. Необходими са още изследвания в областта.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.