zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истинска ли е G-точката



Истинска ли е G-точката

G-точката същесттвува и води много жени до оргазъм, твърдят привържениците на схващането.

Физиология или психика е всъщност т.нар. G-точка.

6 април 2011, здраве.bg

Жените, а и по-любопитните мъже, отдавна са прочели или поне чули, че всяка жена притежава G-точка - тайна зона на удоволствията и ако тази зона се стимулира правилно, носи интензивно удоволствие и дори оргазъм.

Но така наречената G-точка никога не е била точно определена, поне досега, като наистина биологично съществуваща. Специалистите все още спорят какво представлява тя, а и дали изобщо съществува.

Изследователи в Кингс Колидж в Лондон, Великобритания са поставили неуловимата G-точка в основата на изследване, обхванало повече от 1800 близначки. Изследването предполага, че не се открива генетично основание да се твърди, че G-точката съществува физиологично и „вероятно психологически фактори или фактори на средата допринасят за това дали една жена вярва, че има G-точка“.

Но ръководителят на изследването, клиничният психолог Андреа Бури, прави уговорката, че така както са били задавани въпросите към жените, остава място за съмнения и изисква по-нататъшни изследвания, съобщава Journal of Sexual Medicine.

Екипът на Бури не е тествал физически жените за наличието на G-точка, а им е дал въпросник, в който да посочат дали вярват, че имат „т.нар. G-точка - зона с размер на малка монета, в предната част на вагината, която е чувствителна на силен натиск”. Резултатите сочат, че 56% от участничките отговорили с „да”, но без да твърдят, че това е обосновано генетично. Само 30% от тях обаче казали, че са способни да достигнат оргазъм по време на секс, дори да е било налице стимулиране на точката.

Дефиницията за G-точката в изследването е твърде специфична и не взима предвид, че някои жени възприемат G-точките си като по-големи или по-малки или като по-високо или по-ниско разположени. Това е мнението на Деби Хърбеник, изследовател от Университета на Индиана и автор на книгата "Because It Feels Good": “Точката не е нещо, което можем да видим, но е...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.