zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не е рано да се застраховаме срещу полените



Не е рано да се застраховаме срещу полените

Алергията към полените е едно от най-честите оплаквания през пролетта.

4 април 2011, здраве.bg

Полените са причина за най-честите оплаквания, свързани с алергия, през пполетния сезон. Именно поради това мнозина алерголози препоръчват приготовленията за пролетния сезон да започнат още от сега.

По правило се смята, че алергичната реакция към полените е налице в случаите, когато концентрацията им достигне определени стойности. За различните растения могат да се посочат различни нива, но като средна стойност се приема наличието на до 30 зрънца на кубичен метър.

Когато причинителят на алергичната реакция – алергенът, попадне в или в близост до лигавиците на тялото, той се възприема от имунната система като чуждо тяло, срещу което се изграждат светкавично антитела.

Най-често срещаните симптоми на алергията към полените са хрема, възпаление и дразнене в областта на очите и най-вече на клепачите, сълзене, понякога кашлица и по-рядко астма.

За да не се стигне до появата на тези симптоми, препоръчително е да се проведе подготвяща за сезона терапия. В никакъв случай не бива да се смята, че по този начин могат да се преодолеят всички неразположения на алергичните пристъпи, но те ще намалеят и няма да са толкова остри.

Основните правила, които трябва да се спазват в очакване на пролетните алергии, са следните:

- препоръчително е да се избягват онези местности, за които по правило се знае, че флората там води до алергични реакции, независимо че сезонът на полените все още не е в разгара си;
- ако имате възможности, посетете морски курорт, тъй като там концентрацията на полени е далеч по-ниска;
- не оставяйте прозорците на жилището си отворени, ако живеете в район с богата флора, тъй като понякога разпространението на полените е трудно забележимо с просто око;
- приемът на лекарствен продукт, предназначен за лечението на алергии, трябва да започне още преди началото на сезона и да не се прекъсва дори в периодите, през които не са налице прояления на алергията.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.