zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

169 милиарда харчат годишно в ЕС за борба със сърдечно-съдовите заболявания23 февруари 2006, здраве.bg

Разделени на броя на населението в страните от Съюза, това прави по 230 евро на всеки човек, включително и децата, сочи анализ на Университета в Оксфорд, публикуван в European Heart Journal.
Изследването отчита само официално направените разходи по превенция и лечение на сърдечно-съдовите заболявания на територията на 25-те страни-членки. Според експертите към цифрата трябва да бъдат добавени поне още 29 милиарда т.нар. “неформални” разходи, т.е. средства, изхарчени от пациентите без да бъдат приспадани от здравните каси и други застрахователни институции.
Десетте милиона смъртни случаи през 2003 г. в резултат на сърдечно-съдови заболявания се изчисляват на 24,4 милиона евро, а от икономическа гледна точка – на 2,18 милиона загубени години труд.
В отделните страни на Съюза са отчетени значителни разлики в изразходените средства. Във Великобритания и Германия например за борба със сърдечно-съдовите заболявания са изразходени съответно 17% и 15% от общия бюджет за здравеопазване, докато в Ирландия и Малта само 4,4% и 2% от него.
“Очевидно е, че в някои страни от ЕС разходите за борба със сърдечно-съдовите заболявания са много големи. Нашето изследване няма за цел да доказва дали те са прекомерни или твърде малки на места, а да покаже високата цена на битката, която водим срещу тези заболявания,” казва ръководителят на проекта Джоус Лийл, “и да докаже нуждата от по-ефективна система на превенция и нови изследвания”
В проучването са използвани данни за 2003 г. и учените предполагат, че оттогава насам разходите в повечето страни са нараснали.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.