zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестите се разпространяват все по-бързо



22 февруари 2006, здраве.bg

Днес инфекциозните болести се разпространяват с невероятна скорост – много по-голямо отколкото в миналото. Такива са изводите на учените, направени на конференция в САЩ, предаде БиБиСи.
Всяка година хората са застрашавани от по едно ново заболяване. Много от новите инфекциозни болести като птичи грип и СПИН се пренасят върху хората от животните.
До сега “прехвърлянето” на нови болести понякога е ставало в продължение на хилядолетия, така например са се появили маларията и вариолата.
Днес обаче появата на нови болести става извънредно бързо според мнението на професор Марк Улхауз от Единбургския университет. Той вече е регистрирал 1400 различни патогени, които предизвикват болести у хората. Всяка година учените откриват още по един или два нови.
Някои болести съществуват от сравнително дълго време, но днес е моментът, когато те започват да се проявяват. Други се смятат за абсолютно нови, например ХИВ и ТОРС. Разликата е обоснована от начина, по който хората контактуват с животните.
Промените в използването на земята, например изсичането на горите, водят до това хората да се сблъскват с нови болести. До такива последствия водят и експериментите по отглеждането на нови видове животни.
Като други причини могат да се посочат глобализацията на търговията, пътешествията и оказаните медицински услуги.
Това означава, че на всички правителства и организации по здравеопазване ще се наложи да работят извънредно много, за да подържат степента на защитеност на гражданите на необходимото ниво.
Улхауз подчертава, че болестите намират все по-нови пътища да преодолеят защитните функции на нашия организъм. "Тази ситуация ще продължава. За да не се промени нищо към по-лошо, трябва да напредваме колкото можем по-бързо".
Според думите на учения главната задача днес е организирането на контрола върху заболяванията. В някои страни той все още е много слаб и не могат да се спрат дори болести, причинени от такива вредители, каквито са мишките.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.