zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За противогрипна ваксина е късно



За противогрипна ваксина е късно

Ефективни са антивирусните препарати и то при определени условия на ползване.

в. Монитор

Ваксините срещу грип вече са безполезни и затова не трябва да се прилагат по време на грипната епидемия. Това заяви завеждащият отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Ако сега се имунизирате, трудно ще развиете имунитет, тъй като вече може да сте се заразили, обясни специалистът и добави, че единственото средство, което може да ни защити от инфекцията сега, в разгара на епидемията, са антивирусните препарати, които се взимат в първите 48 часа от заболяването. Антибиотиците също са безсилни пред грипа, каза още д-р Кунчев, пише Монитор.

От вчера грипна епидемия е обявена в още пет общини в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това са Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново. Епидемия бе обявена в София-област още във вторник. Учениците вече са разпуснати във ваканция. Децата няма да учат до 26 януари. Плановите операции спряха, детските и женски консултации са затворени, свижданията в болниците са забранени, профилактични прегледи не се правят.

Ако обаче заразата не отшуми, ваканцията на децата ще бъде продължена с още една седмица.
До дни епидемия ще бъде обявена в цялата страна, прогнозират епидемиолозите. Най-много от грипа са засегнати в Пазарджик, Перник, Сандански, Гоце Делчев, Ямбол, Плевен и Бургас. Според д-р Кунчев е въпрос само на време и тези области да достигнат стойности, при които се обявява епидемия - над 200 души на 10 хиляди. В началото на следващата седмица се очаква тя да бъде обявена и в София.

Вчера заболеваемостта от грип в столицата бе 155 на 10 хил. души.

В момента в страната има грип с щамове „Калифорния”, “Пърт” и „Брисбейн”, в тях се съдържа и разновидност на свинския щам, но той не е така опасен, както миналата година, обясниха епидемиолозите и обясниха, че за разлика от 2010 г. сега той засяга и хората в активна възраст, а не само възрастните и децата. Според епидемиолозите заразата протича по-леко при хората над 20-годишна възраст, защото новите...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.