zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За нисък холестерол без лекарства



За нисък холестерол без лекарства

здраве.bg

... Но ако вашият LDL холестерол е хронично висок, то трябва да се проведе по-агресивно лечение.

Ролята на овеса и други храни, съдържащи фибри

За хората, които търсят безопасна алтернатива на предписваните лекарства, съществуват доказателства в подкрепа на факта, че овесените трици и другите богати на фибри храни успешно понижават нивата на лошия холестерол. Преди това да стане известно, овесът се е консумирал в продължение на стотици години като достъпна, евтина и засищаща храна. Едва през 70-те години на миналия век тя е започнала да привлича вниманието на специалистите заради своите полезни качества. Свойството на овеса да понижава холестерола се дължи на свързването му с жлъчните киселини в тънките черва, като по този начин те се отстраняват от организма.

Червен ориз

Може би сте чували, че наред с многото видове бял и полезния кафяв ориз, съществува и червен. Макар и малко известен у нас, в Китай той се използва като храна от хиляди години. Червеният ориз и екстрактът от него съдържат вещество, наречено монаколин, което потиска ендогенната синтеза на холестерол.

Чесън, броколи и карфиол

Тези три храни от растителен произход съдържат органични сулфати, за които има данни, че намаляват и балансират нивата на холестерол в кръвта.

Алфалфа

Листата от билката алфалфа съдържат високи концентрации фитоестрогени и изофлавоноиди, които в отделни клинични проучвания са показали, че предотвратяват и намаляват риска от изграждането на атеросклеротични плаки по стените на артериите и съответно понижават нивата на LDL холестерол.

Индийски живовляк (Psyllium)

Билката индийски живовляк (по-позната като Псилиум Хуск) е обект на изследвания вече над 20 години – най-вече заради нейните свойства да понижава лошия холестерол. Проучванията показват, че приемът на 5 грама индийски живовляк дневно наистина влияе понижаващо.

Зелен чай

Най-новите изследвания сочат, че зеленият чай също действа благоприятно върху серумните...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.