zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За нисък холестерол без лекарства



За нисък холестерол без лекарства

здраве.bg

Поддържането на ниски серумни нива на холестерола е особено важно за здравето - най-вече на сърцето и кръвоносните съдове, защото високите количества от т.нар. лош LDL холестерол са главна причина за атеросклеротични промени в съдовете. Около 25% от холестерола организмът ни набавя от храната, а останалата синтезира сам.

Най-общо борбата с високия холестерол може да се води по 3 основни начина:

На първо място, за да очаква каквито и да е резултати, човек трябва да води здравословен начин на живот – балансиран хранителен режим и редовна физическа дейност. Ако страдате от висок холестерол, обезателно трябва да включите в менюто си пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

На второ място идват хранителните добавки и билките, които в по-леките случаи са възможна добра алтернатива на медикаментите.

И на последно място, но, разбира се, съвсем не последно по значение, е „тежката артилерия“ - лекарствата с рецепта (например статините).

Когато обсъждате с вашия лекар терапевтичния подход, трябва да бъдат взети под внимание и всички ползи, и недостатъци на лечението. Така например ефектът от приема на някои хранителни добавки и билки може да е незначителен (или въобще да липсва), а други дори могат да бъдат опасни. И лекарствата с рецепта крият своите рискове. Въпреки безспорно по-голямата им ефективност в лечението на високия холестерол, в някои случаи и при някои хора те причиняват различни странични ефекти (най-често запек и коремни крампи).

Какъв подход да изберем

Трудно ще прегледате който и да е вестник (особено по-“жълтите“) без да забележите реклами на най-новите „чудодейни“ продукти-добавки за намаляване на холестерола. Някои от най-новите включват бета-ситостерол, D-лимонен, екстракт от зелен чай, лецитин, оризанол, масло от тиква, витамин Е. Преди обаче да се доверите, се консултирайте с вашия лекар. Ако при вас нивата са само леко повишени, вероятно няма да ви навреди да изпробвате някои....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.