zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Предиабет: какво е добре да знаем



Предиабет: какво е добре да знаем

здраве.bg

Броят на хората с т.нар. инсулинова резистентност непрекъснато расте – състояние още известно като предиабет, тъй като драстично риска за настъпване на диабет тип 2. И въпреки опасностите, които крие то, все още малцина са добре запознати с неговите особености.

Според Международната федерация по диабет около 344 милиона хора в световен мащаб страдат от предиабет – число, което ще достигне 472 милиона до 2030 г., ако се запази сегашната тенденция.

За съжаление по-голямата част от хората нямат и представа, че имат предиабет, а междувременно състоянието се развива постепенно без каквато и да е характерна симптоматика. Симптомите на диабет тип 2 – често уриниране, прекомерна жажда, повишен апетит, загуба на тегло, замъглено зрение и умора – рядко са налице при хора в предиабетно състояние.

Липсата на характерна симптоматика обаче не означава, че инсулиновата резистентност не крие опасност за здравето. Скорошни проучвания показват, че дори и ранният предиабет има неблагоприятно влияние върху състоянието най-вече на сърдечносъдовата система.

Какво точно е предиабет

Предиабетът (или инсулиновата резистентност) е състояние, при което тялото произвежда достатъчно инсулин, но не може да го използва по предназначение. Инсулинът – хормон, изработен в панкреаса, помага на тялото да усвои глюкозата в кръвта. Глюкозата от своя страна е вид проста захар - основен източник на енергия за организма.

Храносмилателната система разгражда въглехидратната съставка на храната до глюкоза, която пътува чрез кръвообращението и осигурява енергия на клетките в тялото. Глюкозата в кръвта често се нарича още кръвна захар или кръвна глюкоза. Когато нейното ниво се повиши (след хранене), панкреасът освобождава определено количество инсулин, който е отговорен за поемането и усвояването на кръвната захар в клетките.

Когато човек страда от инсулинова резистентност, неговите мускули, мазнини и черен дроб не могат да отговорят адекватно на инсулиновата стимулация. В резултат на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.