zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Правилната диета и седем често срещани грешки



Правилната диета и седем често срещани грешки

dieti.info
четете още в dieti.info


... въглехидрати в храната е петата често срещана грешка. Те водят до намалена чувствителност към инсулина. И като последствие - до напълняване, диабет тип ІІ и много други хронични заболявания. Тези вредни последици от рафинираните въглехидрати могат да се намалят, ако успоредно с тях се увеличи приемът на диетични фибри.

Изкуствените подсладители

Консумацията на изкуствени подсладители е шестата често срещана грешка, която за съжаление е трудно да бъде избегната – толкова много храни и напитки днес съдържат такива заместители на захарта. Изкуствените подсладители разрушават вродените ни контролни механизми на апетита, подтикват към по-обилно хранене, т.е. организмът трябва да се справя в преработката на повече храна, отколкото има нужда.

Пестициди, хербициди и обезогени

Консумацията на пестициди, хербициди и т.нар. обезогени е седмата диетична грешка. Обезогените са специфични за околната среда химични замърсители, които предизвикват затлъстяване. Алтразинът е пример за такъв обезоген. Той е широко използван хербицид в царевицата, защото убива плевелите с широки листа. Проникването на атразина във водата води и до замърсяване на питейната вода.

Органичните храни

В днешно време именно диетата, включваща изключително органични храни, е най-добрата гаранция за избягването на изброените по-горе грешки. За съжаление, повечето от тези грешки са в следствие на човешката намеса в естествените природни процеси. Дори това да не ни харесва, не можем сами да променим общата тенденция. И единственото, което можем да направим за собственото си здраве, е да подбираме внимателно храната си, като следим и за баланса на съдържащите се в нея вещества.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.