zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Правилната диета и седем често срещани грешки



Правилната диета и седем често срещани грешки

dieti.info
четете още в dieti.info


... , тогава тя предполага първо да определим има ли точно определена причина за наличието на излишни телесни мазнини. Например, ако излишните мазнини са предизвикани от увеличаване на щитовидната жлеза поради дефицит на йод, значи специфичното лечение (препарати със съдържание на йод) ще коригира аномалията и като последица ще доведе до нормализиране на теглото.

Съдържанието на диетичния план е именно частта, в която се допускат най-много грешки. Останалите често срещани са свързани с видовете храни, които консумираме.

Полезните мазнини и подправки

Липсата на полезни мазнини в диетата е втората най-често срещана грешка. Мононенаситените и полиненаситените мазнини са полезни! Те са ключови за доброто здраве на човека. Една диета, в която те отсъстват, със сигурност е лоша диета. Но е важно да се различават полезните от вредните мазнини, защото последните са наистина най-вредното, което можем да ядем. Такива са например трансмазнините, които за съжаление присъстват в много съвременни храни.

Липсата на подправки в храните е трета често срещана диетична грешка. Подправките имат сериозен ефект върху здравето и особено върху процеса на освобождаване и усвояване на енергия. Някои подправки ускоряват метаболизма като повишават чувствителността към инсулина. Такива са канелата, кърито, джинджифилът. Повишаването на тази чувствителност подобрява начинът, по който въглехидратите се усвояват, и това намалява вероятността тялото да произвежда много мазнини и съответно да започне да ги трупа. Съвсем не е случайно, че диабетиците най-често са и с повишено тегло.

Диетичните фибри

Те са доказано най-важна съставка на добрата диета. Затова и именно недостигът на диетични фибри в храната е четвъртата диетична грешка. Най-добрият вариант за набавяне на фибри е от листните зеленчуци. А същите храни са и богат източник на други необходими вещества - витамини, минерали, антиоксиданти, биофлавоноиди.

Рафинираните въглехидрати

Прекалено многото рафинирани...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.