zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятото: 8 стъпки за здравословен живот



Лятото: 8 стъпки за здравословен живот

Направете нещо повече за себе си без особени усилия.

здраве.bg

... като цяло. Изследване показва, че 85% от хората, които всекидневно чистят зъбите си с конец, определят здравето си като по-добро..

4. Излезте навън и се раздвижете

Изберете си една дейност навън – екскурзия, разходка сред природата, раздвижване с децата, каране на колело, ролери или плуване – за да се отървете от това чувство за тясно помещение, което предизвикват тренировките във фитнеса. Ако споделите изживяването със семейството или приятели, това ще донесе като бонус и по-сплотени и искрени отношения между вас.

5. Бъдете внимателни към очите си

За да предпазите здравето си на работа и през свободното време, винаги носете предпазни очила. Когато сте навън, изберете слънчеви очила, които блокират поне 99% от ултравиолетовите A и B лъчи. Тези очила помагат и за намаляване риска от катаракта, а и предпазват чувствителната кожа около очите от преждевременна поява на бръчки. Добре е да се консултирате със специалист точно какви очила да изберете.

6. Време е за отпуска!

По-свободният график през лятото е добра възможност за намаляване на напрежението. Наблюденията показват, че отпуската помага за намаляване на кръвното налягане, сърдечния ритъм и хормоните на стреса, които са причини за напълняване и повишен риск от сърдечни заболявания.

7. Ограничете алкохола

Лятото е чудесно време да пропуснете твърдия алкохол и да изберете по-леки разхлаждащи алкохолни напитки (разбира се, ако не страдате от някакво хронично заболяване или не става дума за бременност). Охладеното вино, студената бира и плодовите сокове (най-добре прясно изцедени) са достатъчно разхлаждащи, а същевременно и леки. В умерени количества – една-две чаши дневно – алкохолните напитки доказано намаляват риска от сърдечни заболявания.

8. Наспивайте се

Дългите и топли летни дни предразполагат към късно заспиване. Но ако устоите на изкушението, не пиете алкохол до късно и си създадете режим за лягане и ставане по приблизително едно и също време...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.