zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятото: 8 стъпки за здравословен животЛятото: 8 стъпки за здравословен живот

Направете нещо повече за себе си без особени усилия.

здраве.bg

В обичайно топлите дълги мързеливи летни дни някои отново ще намерят живота за нелесен, но все пак той изглежда някак по-малко хаотичен. Дори възрастните възприемат начина на живот “без училище”. Ето защо това е идеалното време да направим нещо за здравето си по толкова естествен начин, че едва ли дори ще забележите усилията за това.

Осем специалисти в областта на диетите, фитнеса, стреса, зрението и здравето на устата и зъбите, запитани “Ако можехте да препоръчате само една лесна промяна през този сезон за подобряване на личното здраве на всеки, каква би била тя?”, отговарят така:

1. Включете дребните горски плодове в режима си на хранене

Ако трябва да направите само едно нещо за диетата си това лято, изяждайте по една купичка смесени дребни плодове – боровинки, къпини или ягоди – всеки ден. Те ще ви помогнат да си набавите достатъчно антиоксиданти, които предпазват от увреда на тъканите и понижават особено много рисковете от заболявания, свързани с напредване на възрастта. Къпините и боровинките са особено богати на антиоксиданти.
Още един бонус: Дребните плодове са най-богати и на фибри, които по-бързо задоволяват глада (при това с по-малко калории) и помагат за поддържане на холестерола на по-ниски нива.

2. Поизцапайте се и понижете стреса

За да понижите стреса, отдайте се на малко градинарство – място все ще се намери. Дори няколкото нови саксии с цветя у дома ще свършат работа. Още самото докосване на почвата с ръце действа успокояващо. А когато човек има усещането, че животът се движи прекалено бързо, за да усетим всяко важно нещо в него, умственото спокойствие помага за намаляване на физическия и психическия стрес.

3. Почиствайте зъбите си с конец всеки ден

Сигурно знаете, че е препоръчително да го правите. И сега е добър момент да започнете. Правете го дори на плажа, докато четете или гледате телевизия у дома. Почистването с конец премахва доста от бактериите в устата. А това има неочаквано голямо отражение върху здравето...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.