zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятото: 8 стъпки за здравословен живот



Лятото: 8 стъпки за здравословен живот

Направете нещо повече за себе си без особени усилия.

здраве.bg

В обичайно топлите дълги мързеливи летни дни някои отново ще намерят живота за нелесен, но все пак той изглежда някак по-малко хаотичен. Дори възрастните възприемат начина на живот “без училище”. Ето защо това е идеалното време да направим нещо за здравето си по толкова естествен начин, че едва ли дори ще забележите усилията за това.

Осем специалисти в областта на диетите, фитнеса, стреса, зрението и здравето на устата и зъбите, запитани “Ако можехте да препоръчате само една лесна промяна през този сезон за подобряване на личното здраве на всеки, каква би била тя?”, отговарят така:

1. Включете дребните горски плодове в режима си на хранене

Ако трябва да направите само едно нещо за диетата си това лято, изяждайте по една купичка смесени дребни плодове – боровинки, къпини или ягоди – всеки ден. Те ще ви помогнат да си набавите достатъчно антиоксиданти, които предпазват от увреда на тъканите и понижават особено много рисковете от заболявания, свързани с напредване на възрастта. Къпините и боровинките са особено богати на антиоксиданти.
Още един бонус: Дребните плодове са най-богати и на фибри, които по-бързо задоволяват глада (при това с по-малко калории) и помагат за поддържане на холестерола на по-ниски нива.

2. Поизцапайте се и понижете стреса

За да понижите стреса, отдайте се на малко градинарство – място все ще се намери. Дори няколкото нови саксии с цветя у дома ще свършат работа. Още самото докосване на почвата с ръце действа успокояващо. А когато човек има усещането, че животът се движи прекалено бързо, за да усетим всяко важно нещо в него, умственото спокойствие помага за намаляване на физическия и психическия стрес.

3. Почиствайте зъбите си с конец всеки ден

Сигурно знаете, че е препоръчително да го правите. И сега е добър момент да започнете. Правете го дори на плажа, докато четете или гледате телевизия у дома. Почистването с конец премахва доста от бактериите в устата. А това има неочаквано голямо отражение върху здравето...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.