zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Доказано: солариумът предизвиква ракДоказано: солариумът предизвиква рак

здраве.bg

Тенът, придобиван в солариумите, покачва рязко рискът от най-тежкия рак на кожата – меланомата, категорични са резултатите от изследване на американски онколози от Университета на Минесота. По време на 3-годишното проучване те са анализирали данните за над 2000 души на възраст между 25 и 59 г.

Получените данни сочат, че дори и ползван за кратко, солариумът увеличава риска от меланома с цели 74%, а при тези, които са го ползвали с години този риск е с 2 до 3 пъти по-голям от нормалното.

Типът на солариума е без значение, допълват американските лекари, цитирани от Ройтерс, всеки загар, придобит по изкуствен начин е опасен. По техните думи, рискът от меланома е свързан с количеството тен, а не с възрастта.

Меланомата е най-опасната форма на рак на кожата. Макар тя да представлява само 4% от всички случаи на кожен рак, на нея се дължат 79% от смъртните случаи.

Изследването показва още, че при ползване на солариуми с UVB-лъчи рискът нараства приблизително 3 пъти, докато при UVA-солариумите достига до 4,4 пъти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.