zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Къде се крият микробите вкъщиКъде се крият микробите вкъщи

Най-опасните откъм зарази места вкъщи невинаги са тези, които очакваме.

здраве.bg

... в тоалетната.

Банята

Ако такава е истината за кухнята, каква ли е тя за банята!? Всъщност статистиката показва, че там има по-малко бактерии. Причината за това е, че хората най-често използват антибактериални почистващи препарати в тоалетната и банята. Ако обаче това не е така, фекалните бактерии лесно могат да се разпространят чак до четката за зъби.

Местата около каналите и ръбовете на душа трябва да се почистват най-често, защото бактериите обичат да се „крият” на топло и влажно място.

Трябва ли да използваме антибактериални препарати и в кухнята

По-скоро не. Обикновените почистващи препарати са предпочитани пред антибактериалните, защото последните могат да променят баланса на бактериалните популации, убивайки т.нар. добри бактерии. В действителност, макар и да звучи парадоксално, бактериите са нормална и жизненоважна част от живота ни. Освен това, колкото повече антибактериални агенти използваме, толкова повече допринасяме за развитие на антибиотична резистентност в организма си.

Трябва да сме наясно с факта, че има болестотворни организми навсякъде около нас, но рискът те да предизвикат заболяване по правило е по-скоро минимален. Въпреки това болестите, причинени от бактерии от обкръжаващата ни среда, обикновено протичат изключително тежко. Най-рискови групи, както е обичайно, са малките деца и възрастните хора, както и тези, чиято имунна система е отслабена по някаква причина.

В крайна сметка: За да поддържаме приемлива хигиена в кухнята, трябва да мием редовно гъбите и дъската за рязане, да измиваме ръцете си поне 5 пъти на ден и да използваме почистващи препарати, специално предназначени за кухня. Тези мерки намаляват също риска от и вирусни инфекции каквито са грипът и настинките например.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.