zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Къде се крият микробите вкъщи



Къде се крият микробите вкъщи

Най-опасните откъм зарази места вкъщи невинаги са тези, които очакваме.

здраве.bg

... в тоалетната.

Банята

Ако такава е истината за кухнята, каква ли е тя за банята!? Всъщност статистиката показва, че там има по-малко бактерии. Причината за това е, че хората най-често използват антибактериални почистващи препарати в тоалетната и банята. Ако обаче това не е така, фекалните бактерии лесно могат да се разпространят чак до четката за зъби.

Местата около каналите и ръбовете на душа трябва да се почистват най-често, защото бактериите обичат да се „крият” на топло и влажно място.

Трябва ли да използваме антибактериални препарати и в кухнята

По-скоро не. Обикновените почистващи препарати са предпочитани пред антибактериалните, защото последните могат да променят баланса на бактериалните популации, убивайки т.нар. добри бактерии. В действителност, макар и да звучи парадоксално, бактериите са нормална и жизненоважна част от живота ни. Освен това, колкото повече антибактериални агенти използваме, толкова повече допринасяме за развитие на антибиотична резистентност в организма си.

Трябва да сме наясно с факта, че има болестотворни организми навсякъде около нас, но рискът те да предизвикат заболяване по правило е по-скоро минимален. Въпреки това болестите, причинени от бактерии от обкръжаващата ни среда, обикновено протичат изключително тежко. Най-рискови групи, както е обичайно, са малките деца и възрастните хора, както и тези, чиято имунна система е отслабена по някаква причина.

В крайна сметка: За да поддържаме приемлива хигиена в кухнята, трябва да мием редовно гъбите и дъската за рязане, да измиваме ръцете си поне 5 пъти на ден и да използваме почистващи препарати, специално предназначени за кухня. Тези мерки намаляват също риска от и вирусни инфекции каквито са грипът и настинките например.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.