zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Къде се крият микробите вкъщи



Къде се крият микробите вкъщи

Най-опасните откъм зарази места вкъщи невинаги са тези, които очакваме.

здраве.bg

Смятате, че къщата ви е чиста? Въпреки всички положени усилия това е доста смело твърдение. Помислете отново. Странно или не, но е факт – обичайно кухненската дъска за рязане съдържа в пъти повече микроби от седалката на тоалетната чиния. За това, разбира се, си има обяснение, но на пръв поглед малцина са склонни да повярват, че е така. И все пак...

Най-мръсните места

Една от челните позиции в тази своеобразна класация заема кухненската гъба. Иронично това е едно от средствата, което най-често използваме за почистване, но оказва се вместо да чисти то по-скоро разнася микробите из къщи. Микробиолози от университета в щата Аризона са установили, че дори по гъбите, които са използвани само за един ден, се съдържат достатъчни микроби, за да разболеят всеки. В кухненската гъба или парцал се създава благоприятна среда за развитието особено на фекалните бактерии E. coli и стрептококи. Като цяло най-замърсеното на болестотворни микроорганизми помещение у дома е именно кухнята.

Почиствайте всичко, включително кухненската мивка

Кухненската дъска за рязане също е източник на голям брой вредни бактерии. За да ограничите тяхното разпространение, изтърквайте я добре и я измивайте с гореща вода след всяко използване. Това се отнася както за дървените, така и за пластмасовите дъски. Специалистите препоръчват да не режем зеленчуци или хляб върху дъската непосредствено след като е използвана за рязане на месо - по този начин рискуваме да пренесем салмонелни бактерии в салатата.

Кухненската мивка трябва да бъде добре измивана всеки ден, кухненският под – поне веднъж в седмицата, а кухненското кошче трябва да се изхвърля и почиства поне 2-3 пъти седмично. Гъбите и парцалите в кухнята трябва да се дезинфекцират, най-малкото с помощта на специален разтвор или поне белина. Батерията на мивката, дръжката на хладилника, масата и фугите на пода са също любимо място на патогенните микроорганизми. Обикновено в кухненската мивка виреят повече фекални бактерии отколкото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.