zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сладките напитки и здравето на децата



Сладките напитки и здравето на децата

Натуралните сокове са полезни, но в ограничено количество, защото са високо калорични.

здраве.bg

Децата обожават да пият натурален сок, кола и какви ли не подсладени напитки. Дали това обаче не е една от причините за истинската епидемия от затлъстяване в световен мащаб? Преяждането особено с фаст фууд и полуфабрикати безспорно оказват влияние върху здравето ни. Но когато става въпрос за децата, има и други малкоизвестни фактори, които действат неблагоприятно.

В днешно време децата и тийнейджърите консумират повече безалкохолни напитки от всякога. Увеличеният прием на подсладени питиета се свързва от много изследвания с покачването на процента на детско затлъстяване. Ето защо е добре да сме наясно с факта, че подсладените напитки, включително и повечето натурални сокове, представляват истинска калорична бомба, особено вредна за децата.

Защо подсладените напитки са толкова опасни

По витрините на всеки супермаркет ще забележите голямото разнообразие от плодови сокове, спортни напитки, чайове, газирани и други модерни безалкохолни питиета, които претендират да бъдат полезни за здравето. Въпреки това по-голямата част от тях съдържат захар във високи дози и/или фруктозен сироп. Тези напитки повишават изключително бързо нивата на кръвна захар и стимулират отделянето на инсулин от задстомашната жлеза. Това води до засилване на чувството на глад и до преяждане.

Проучванията също така показват, че сладките напитки увеличават риска на децата не само от затлъстяване, но и от други сериозни здравословни проблеми като например диабет.

100% натуралните сокове са за предпочитане, но все пак...

Въпреки всичко казано дотук, трябва да отбележим факта, че нито едно изследване не е установило връзка между наистина натуралните сокове и затлъстяването. Напротив - мащабно проучване показва, че децата между 2 и 11 г., които пият повече от 150 мл чист натурален сок на ден:

• Като цяло консумират по-питателна храна, включваща достатъчно големи количества плодове, витамини и минерали. Те също ядат по-малко мазнини и добавена захар, отколкото останалите.
• Не...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.